Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

24.04.2019

Banjac: Do kraja 2020-te, punih 550 MW iz vetroparkovaViše od trećine plana koji se odnosi na obnovljive izvore energije do sada je ispunjeno i to priključivanjem 200 megavata vetroelektrana na mrežu, izjavio je danas pomoćnik ministra rudarstva i energetike Miloš Banjac.

Ove godine očekujemo još 200 megavata, a do kraja 2020. punih 550 megavata novih elektrana iz vetroparkova", rekao je Banjac na otvaranju dvodnevnog Sajma Renexpo, međunarodnog sajma i konferencije u oblasti energetike, voda i zaštite životne sredine u regionu Jugoistočne Evrope. 

Istovremeno se, navodi, radi na povećanju našeg energetskog potencijala proizvodnje električne energije za ukupno 700 megavata, uključujući i mini hidroelektrane, biomasna postrojenja i solarne elektrane koje koriste obnovljive izvore eneregije. 

Na taj način za 10 odsto ćemo povećati kapacitet proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije", rekao je Banjac. 

Kako je naveo, od 2014. do 2017. povećana je finalna potrošnja energije za čitavih 17 odsto, što je posledica intenzivnog industrijskog razvoja  i ulaska u pogon velikih industrija koje su intezivni potrošači energije, kao što su Železara u Smederevu i Petrohemija. 

Banjac je naglasio da se velika pažnja posvećuje energetskoj efikasnosti, i kazao da je u Srbiji započet i projekat energetske sanacije 28 objekata, koji pripadaju organima centralne vlasti, uz kreditnu liniju od 40 miliona evra, među kojima je i zgrada ministarstava u Nemanjinoj ulici u Beogradu. 

Banjac je rekao da je uz podizanje energetske efikasnosti javnih objekata neophodno istovremeno raditi i na smanjenju potrošnje, kao i na povećanju korišćenja obnovljivih izvora energije.

Kao glavne pravce rada u toj oblasti, naveo je dalji razvoj energetskog menadžmenta, kao mehanizma za kontrolu i direktno upravljanje tokovima energije u Srbiji i vođenje brige o racionalnoj upotrebi energije, kao i nastojanje da se kroz čitav niz projekata i investicija direktno smanji potrošnja energije.Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike