Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

27.04.2019

Antić: Srbija i Kina strateški partneriMinistar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izrazio je zadovoljstvo posetom delegacije Srbije Kini i naglasio da sporazumi koji su potpisani omogućavaju da dve zemlje budu strateški partneri.

      

Antić je, nakon poslednjeg bilateralnog sastanka, sa predstavnicima kompanije “Stejt grid”, rekao da ovu posetu, koju je predvodio predsednik Aleksandar Vučić, obeležava veliki broj bilateralnih sastanaka kako sa liderima, tako i sa predstavnicima kompanija, ali i veliki broj potpisanih sporazuma.

On je ukazao da je imao razgovore sa gotovo svim najvećim energetskim kompanijama Kine, koje su zainteresovane ili već imaju saradnju u oblasti energetike u Srbiji.

Imali smo sada sastanak sa ‘Stejt gridom’ koja drži prenosnu mrežu koja snabdeva jednu milijardu ljudi. To je sigurno najveća kompanija u prenosu električne energije u svetu”, kazao je Antić.

      

On je istakao da je ta poseta bila u celini izuzetno bitna, imajući u vidu kako bilateralne susrete na najvišem nivou koje je imao predsednik Vučić, od kineskog predsednika Si Đinpinga do šefa ruske države Vladimira Putina, tako i sastanke sa velikim brojem šefova država koje su bile učesnici Drugog foruma “Pojas i put”.

Kada je reč o sporazumima, Antić ukazuje da su najkonkretniji potpisani u oblasti putne infrastrukture.

      

Međutim, značajan sporazum o saradnji Srbije i Kine u procesu “Pojas i put” stavio je Srbiju na mesto države koja prva sa Kinom ima tako sveobuhvatni sporazum, koji definiše saradnju u svim ključnim aspektima, koji nisu samo na nivou infrastrukture, energetike i investicija, već i globalnog pristupa saradnje dve države i naroda, kroz saradnju i u svim važnim oblastima društvenog života od obrazovanja, nauke, zdravstva, saradnje među ljudima. Taj sporazum nudi čitav koncept rešenja, koji će bez sumnje Srbiju i Kinu dalje približiti i naša dva naroda učiniti bliskijim. Kroz to se ostvaruje još jedna mogućnost da Srbija ubrzano napreduje i da sa Kinom bude strateški partner, što je jedan od naših ključnih ciljeva”, zaključio je Antić.

Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike