Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

19.04.2019

Antić: Mehanizam saradnje Kina + 17 – od velikog interesa za sve nasMinistar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da je Srbija najbolje iskoristila sve blagodeti koje je doneo Mehanizam saradnje Kina + 17.

On je naveo da su do sada u okviru globalne kineske inicijative "Jedan pojas, jedan put" u Srbiji ugovoreni projekti čija je ukupna vrednost pet milijardi dolara, a da ćemo se približiti i iznosu od 10 milijardi dolara.

Imao sam zadovoljstvo i privilegiju da u punoj energiji i kapacitetu osetim koliko je ovaj projekat i Mehanizam saradnje doneo dobro čitavom regionu", kazao je Antić.

Mehanizam saradnje sa Kinom je, naglasio je ministar, od velikog interesa za sve nas u ovom delu Evrope, jača odnose Kine i Evrope, i napravio je čitav niz iskoraka ne samo u brojkama, nego u kilometrima, tonama, betonu, čeliku, asfaltu. Reč je, kako je kazao, o velikom broju projekata, među kojima su mostovi, auto-putevi, obilaznica oko Beograda, modernizacija železnice, energetski objekti.

Došli smo u poziciju da u Srbiji danas imamo veliko gradilište i velike planove", rekao je ministar Antić. Savršeno ogledalo uspešne saradnje sa Kinom su, dodao je, Železara Smederevo i RTB Bor, a Linglong u Zrenjaninu i Mint u Loznici su dokaz da kineska incijativa na našem tržištu ima još uvek prostora za razvoj.

Antić je izrazio veliki optimizam kada je reč o želji kineskih kompanija da ulažu u Srbiji, i naveo da će poseta delegacije iz Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučićem na Samitu lidera u inicijativi "Jedan pojas, jedan put" biti prilika da se sastanu sa predstavnicima mnogih kineskih kompanija.

Idemo sa mnogim konkretnim stvarima u Kinu. Ministri će imati veliki broj susreta sa kineskim kompanijama sa kojima će razgovarati o investicijama i projektima", naglasio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

On je poručio da će Srbija nastaviti da bude “lokomotiva” u Inicijativi Kine "Jedan pojas, jedan put".

Srbija je dokazani prijatelj i partner Kine", rekao je Antić i naglasio da kineske kompanije Srbiju treba da doživljavaju kao svoju kuću u kojoj su dobrodošli da investiraju.

Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike