Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

16.04.2019

Sedma dozvola po redu - važna za novi blok TE Kostolac B3Izgradnja novog bloka snage 350 MW, u Termoelektrani Kostolac B3 biće intenzivirana zahvaljujući danas dobijenoj sedmoj dozvoli po redu, koja se odnosi na kotao, turbine i generator, rečeno je prilikom obilaska lokacije izgradnje.

Lokaciju izgradnje novog bloka obišli su ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, v.d direktora JP “Elektroprivreda Srbije“ Milorad Grčić, ambasadorka Kine u Srbiji i predstavnici kompanije China Maćinery Engineering Corporation (CMEC).

Ministar Antić kazao je da je projekat Kostolac B3 najveći i najznačajniji energetski projekat koji se razvija u Srbiji, kada je elektroenergetika u pitanju.

Posle blokova B1, B2 sada se radi novi blok B 3 koji će bez sumnje biti jedan od važnih faktora elektroenergetske stabilnosti Srbije i jedan od najznačajnih proizvodnih objekata. Insistiramo na završetku i realizaciji projekta u skladu sa kvalitetom i rokovima koje smo ugovorili”, rekao je ministar.

On je naveo da se u ovom trenutku dobro razvijaju dve faze projekta - izgradnja dimnjaka i postrojenja za hemijsku preradu vode.

Na najvećem delu lokacije biće glavno pogonsko postrojenje novog Bloka B 3, danas smo dobili građevinsku dozvolu, i praktično od danas CMEC kao izvođač radova može da počne sa pripremnim radovima za lokaciju koja će biti ključna”, rekao je Antić.

Vrednost radova na tom delu projekta je više od 50 odsto ukupne investicije, dodao je ministar, naglašavaljući da se upravo u tome ogleda važnost dobijanja dozvole.

Puno posla je pred nama i imamo čvrsta obećanja da će u narednom periodu nastaviti da se radi u kvalitetu i pokušaju da dostignemo planiranu dinamniku”, izjavio je Antić.

On je zahvalio predstavnicima EPS-a, kineskim partnerima na tome što ulažu veliki trud da bi se projekat razvijao.Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike