Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

12.04.2019

Dubrovnik – Osmi Samit Kina - CIEZ Saradnja sa Kinom u ekspanziji, prilika za sporazumeKineske investicije u Srbiji su u daljem razvoju, a pre svega su vezane za infrastrukturu i energetiku, izjavio je ministar rudarstva i energetike i nacionalni koordinator Srbije u Mehanizmu saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, Aleksandar Antić. On je istakao da će Srbija iskoristiti Samit u Dubrovniku, da potpiše nove sporazume i memorandume.

Mi ćemo i ovu priliku iskoristiti za potpisivanje novih sporazuma i memoranduma. Razgovaraće se o izgradnji deonica Novi Beograd - Sručin i Požega - Boljare, ali energetika predstavlja jednu od snažnih osnova naše saradnje", rekao je Antić u Dubrovniku, gde je počeo biznis forum na Samitu premijera 16 zemalja centralne i istočne Evrope i Kine.

On je dodao je termoelektrana koja se gradi u Kostolcu, snage 350 megavata, "najveći projekat te vrste u Srbiji od 1991. godine".

To je investicija, s proširenjem Kopa Drmno, vredna milijardu dolara", rekao je Antić i podsetio da se radi i toplodalekovod između Obrenovca i Novog Beograda.

Ministar je naglasio da se planira i nekoliko drugih značajnih projekata.

Bez ikakve sumnje, Kina će biti naš snažan partner u energetici i izgradnji novih termoblokova. Razmatramo nekoliko opcija, ja očekujem da ćemo ove godine doneti određene odluke", poručio je Antić.

On je ocenio da je saradnja dve zemlje u ekspanziji.

Na konstataciju da je tokom jučerašnjeg sastanka bilo reči o privatnim investicijama u Zrenjaninu i Loznici, ali i strateškoj saradnji sa RTB Bor, Antić je kazao da je Srbija uspela da napravi iskorak - da sa isključivom investicijom u infrastrukturu i energetiku uđe u direktne investicije vezane za privredu.

On je dodao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na tome više puta insistirao i da je u razgovoru sa predsednikom Kine Si Đinpingom rekao da su kineske kompanije dobrodošle u Srbiju.

Ministar je podsetio da će predsednik Vučić od 23. do 27. aprila boraviti u Pekingu na forumu lidera "Jedan pojas jedan put", gde će se ponovo sastati sa Sijem.

Očekujem da će to dati impuls za nove investicije u Srbiju", ocenio je Antić. Projekat vredan 190 mil. € - Antić "Sada je sve u kineskim rukama"

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, na Samitu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope rekao je da je jedna od ključnih saradnji imeđu Srbije i Kine je u energetici.

Osim novog bloka u Termoelekrtrani Kostolac koji se radi, Srbija priprema nove projekte, a u planu izgradnja toplodalekovoda između TENT-a u Obrenovcu i toplane "Novi Beograd". Kada je taj projekat u pitanju koji je vredan oko 190 miliona evra potpisan je komercijalni ugovor, svi tehnički aspekti su realizovani, sada je sve u kineskim rukama", rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike