Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

09.04.2019

Peti Berlinski dijalog Antić: Dobra pozicija Srbije u oblasti obnovljivih izvora energijeSrbija se trenutno nalazi u dobroj poziciji kada su u pitanju obnovljivi izvori energije i njihovo učešće u ukupnoj potrošnji energije, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je učestvovao na Petom Berlinskom dijalogu o energetskoj tranziciji.

Srbija je u tom delu bolje pozicionirana i ima bolje procente i performanse od proseka u odnosu na zemlje u EU i mi očekujemo da se takva pozicija Srbije poštuje", kazao je Antić.

On je naveo da je skup u Berlinu mesto okupljanja predstavnika država iz svih delova sveta, međunarodnih institucija i organizacija koje se bave obnovljivom energijom, kao i predstavnika industrije koja, dodao je, daje ključan doprinos razvoju energetskog sektora.

Bili smo u prilici da imamo veliki broj susreta sa kolegama iz regiona, ali i čitavog sveta i da te susrete iskoristimo za jačanje naših bilateralnih odnosa. Videli smo u kom pravcu idu trendovi koji su, u skladu sa našim očekivanjima, bazirani na dodatnom impulsu borbi protiv klimatskih promena, pre svega kroz održivi razvoj i veće korišćenje obnovljivih izvora energije", dodao je Antić i istakao da će Srbija dati svoj doprinos tim trendovima.

Posebno je izrazio zadovoljstvo što je skup u Berlinu bio prilika da se sretne sa predstavnicima velikih nemačkih kompanija, kao što je "Simens".

To je, naveo je, kompanija koja je izuzetno značajna za Srbiju i naš strateški partner.

To je kompanija koja razvija svoju proizvodnju u Srbiji i učestvuje u velikim, pre svega, energetskim projektima. Očekujemo nastavak i jačanje te saradnje", ocenio je ministar Antić.

On je na Petom Berlinskom dijalogu o energetskoj tranziciji učestvovao sa ministrom spoljnih poslova, Ivicom Dačićem.Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike