Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

04.04.2019

Dokovi Kostolca otpremaće 150.000 tona pepelaU Kostolcu je završena izgradnja industrijskog pristaništa, koje je jedan od pet projekata Prve faze kreditnog aranžmana Srbije i Kine.

Sa dokova u Kostolcu godišnje će se otpremati 150.000 tona pepela i 100.000 tona gipsa koji je nusproizvod sistema za odsumporavanje u termoelektrani "Kostolac B".

Rekom će doći oprema teška 50.000 tona neophodna za izgradnju termo-bloka B3.

Isto toliko uglja biće otpremljeno toplanama, energanama i za široku potrošnju.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić istakao je da je projekat realizovan u skladu sa najvišim evropskim i svetskim standardima i kada je u pitanju tehnologija i ekologija.

Zaštita životne sredine jeste jedan od naših prioriteta i mi kao država i EPS veliku pažnju poklanjamo zaštiti životne sredine i unapređenju svih postrojenja koja se nalaze u portfoliju. I sa druge strane, ono na šta sam posebno ponosan, sve ono što vidimo iza nas i oko nas su realizovale srpske kompanije", kazao je Antić.

On je najavio da će sa kineskim partnerima biti nastavljena ulaganja u termoelektranu Kostolac, kao i da će biti izgrađena još dva pristaništa za termoelektranu u Obrenovcu.

Do sada je u prvoj fazi investicija u Kostolcu uloženo 338 miliona dolara.

Povećana proizvodnja uglja i struje

U poređenju sa prvim tromesečjem prošle godine, proizvodnja uglja u prvom kvartalu ove godine povećana je za tri odsto, a električne energije za jedan odsto, izjavio je ministar Aleksandar Antić.

Antić je najavio da će EPS nastaviti sa investicijama i tako dalje doprinositi energetskoj stabilnosti i razvoju zemlje.

Rekom će doći oprema teška 50.000 tona neophodna za izgradnju termo-bloka B3.

Isto toliko uglja biće otpremljeno toplanama, energanama i za široku potrošnju.

Radovi na projektu vrednom 15,8 miliona dolara trajali su dve godine.

Jedan je od najtežih poduhvata, jer je građen na reci koja strahovito menja svoje nivoe i to je prvi projekat u nizu od tri planirana koja želimo da realizujemo a tiče se pristaništa i rečnog transporta", rekao je v. d. direktora EPS-a Milorad Grčić.

Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike